Domaći krekeri, namazi i dip za zdravi međuobrok

Zvona recepti

Napravite vlastite krekere i umake za zdravi međuobrok

KREKERI S ANISOM, RUŽMARINOM, ORIGANOM

PRIREMA 10 MINUTA

PEČENJE 8-10  MINUTA PO JEDNOM MLINCU 

SASTOJCI :

  • 300 grama  glatkog brašna
  • 1 žlica anisa
  • 1 žlica origana
  • 1 žlica  sjemenki  bundeve
  • 1 žlica svježeg ili suhog ružmarina
  • 170 ml vode
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 1 žličica  soli
  • 1 žličica  praška za pecivo
  • Malo  krupne morske soli

POSTUPAK:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva .
  2. Pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, dodati vodu, maslinovo ulje, zamijesite tijesto ..ako fali vode i brašna dodajte..kako bi  se dobilo glatko, elastično tijesto
  3. Podijeli  tijesto na 4  loptice. Pecite mlinac po mlinac, sa svojim začinima..
  4. Na  papiru za pečenje razvaljati  tanko  tijesto…posipati sa začinima..ružmarin, anis, origano, sjemenke bundeve.. svaki mlinac svoj začin
  5. Pecite  10  minuta tijesto mora dobiti zlatnu boju. Svako  ponavljanje tijesta je drugi začin.  Voditi računa da krekeri  ne izgore..
  6. Tijesto  pospite sa krupnom soli ….kada je pečeno.. ostaviti da se ohladi.
  7. Krekere  pečene držati  u kutiji koja je  hermetički zatvorena..može i nekoliko dana

NAMAZ OD BIJELOG GRAHA, KAPARA

PRIREMA 10 MINUTA

SASTOJCI :

  • 200  grama kuhanog bijelo grah
  •  50  grama   kapara
  • 3 pečena  češnjaka  ( pečena  u pećnici  na 180 stupnjeva  )
  • 4 žlice  maslinovog ulja
  • 1 žličica  majčine dušice
  • 1 žličica ružmarina
  • Svježe mljeven papar
  • Sol

POSTUPAK:

  1. bijeli  grah  iz konzerve…dobro isprati   ( može se i kuhati svježi grah koji  je bolji)   ali nije nužno za ovaj recept
  2. u blender   staviti  grah, pečeni češnjak, kapari, maslinovo ulje, papar, sol,
  3. češnjak  zamotan u foliju peči  na 180 stupnjeva… u blender  istisnuti  pečeni češnjak koji je kao  gotova krema
  4. kušajte namaz i po potrebi dodati,  sol i papar
  5. namaz možete nekoliko dana  držati  u  frižideru.

CONFIT OD  CHERRY RAJČICA I ČEŠNJAKA

PRIREMA 10 MINUTA

PEČENJE   3 SATA

SASTOJCI :

  • 2 kg cherry rajčica
  • 1 žlica  grube morske soli
  • 1 prstohvat papra grubo mljevenog
  • 1 dcl maslinovog ulja Gardenal uje
  • 5 grančica  timijana
  • 10 češnja  češnjaka

POSTUPAK:

  1. Temeljito operite rajčice i osušite
  2. Ogulite režnje  češnjaka
  3. U posudu stavite ulje, rajčice, češnjak, grančice timijana, obilato poslite i popaprite
  4. Otkriveno  u pećnici   3 sata na 120 stupnjeva lagano kuhajte
  5. Rajčice će se smežurati, češnjak omekšati
  6. Ohladite ih u ulju i stavite u staklenke  preko noći
  7. U hermetički  zatvorenoj posudi bez češnjaka confit od rajčica može držati i do   2 tjedna..  Ako iz stavite u biljno ulje i pasterizirate  može i dulje..3 mj..

Napomena:

Confit  dolazi od francuske riječi „ confire“ Što znači konzerviranje  odnosno  .kuhanje  u masnoći hrane na niskim temperaturama.

Slična događanja