Zvona recepti
Pogledajte kako smo pripremili jedan od francuskih klasika- QUICHE...
SASTOJCI
ZA TIJESTO:
- (125g) maslaca
- (180 g) univerzalnog brašna ( dobro je oštro brašno)
- 2 – 3 žlice hladne vode
- Postupak: u brašno treba staviti hladni maslac i hladnu vodu. Nakon izrade tijesta isto treba staviti u hladnjak 30 minuta.
Napomena: dobro je napraviti duplu smjesu.. Pola smjese iskorisiti odmah..ostatak napravljenog tijesto u frizeru može trajati i 3 mj.
ZA NADJEV :
- 1 kg poriluka, samo bijeli i svijetlozeleni
- Sir tipa Gruyere /ili bilo kojim drugim tvrdim sirom/
- 1 žlica griza
- 3 velika jaja
- 25 cl vrhnja za šlag
- 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- Sol i svježe mljeveni papar
Upute
ZA TIJESTO:
- Nakon što smo izradili tijesto i odmorili u frizeru 30 minuta, razvaljamo disk veličine 22-24 cm
ZA PUNJENJE:
- Od listova poriluka odrežemo stariji dio lišća, korijen, prerežemo na pola po dužini
- Oprati od zemlje i Izrezati na kolute.
- . Kuhajte u velikoj količini kipuće vode sa solju, dok poriluk nije mekan. Ocijedite i osušite na papirnatom ručniku
- Umutite jaja sa vrhnjem i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Kod soli ne treba puno naročito ako je sir slaniji.
- Sir narezati na sitnije kockice ili ako je lakše izribati na ribežu. Na koru prvo stavljamo griz i sir…pa onda
- Na kraju prelijte smjesu od jaja i vrhnja, te na kraju naribajte preostalu trećinu sira
- Pecite oko 30- 35 minuta i poslužite toplo, uz čašu bijelog vina.
BILJEŠKE.
Unaprijed priprema: kora će se zadržati nekoliko dana u hladnjaku i dobro smrznuto i do 3mj. smrznuti.
Gotovi quiche čuvat će se do tjedan dana. Prije posluživanja zagrijte u slaboj pećnici na 120 C.
Količina je dovoljna za 6 osoba.
Napomena osim poriluka za nadjev može se koristiti i batat, mrkva.. slanina..