Zvona recepti

Pogledajte kako smo pripremili jedan od francuskih klasika- QUICHE...

 

SASTOJCI

ZA TIJESTO:

  • (125g) maslaca
  • (180 g) univerzalnog brašna ( dobro je oštro brašno)
  • 2 – 3 žlice hladne vode
  • Postupak: u brašno  treba  staviti  hladni maslac i  hladnu vodu.  Nakon izrade tijesta isto treba  staviti u  hladnjak  30 minuta.

Napomena:    dobro je   napraviti duplu smjesu.. Pola smjese iskorisiti odmah..ostatak  napravljenog tijesto u frizeru može trajati i 3 mj.

ZA NADJEV :

  • 1 kg poriluka, samo bijeli i svijetlozeleni
  • Sir tipa Gruyere  /ili bilo kojim drugim  tvrdim sirom/
  • 1 žlica griza
  • 3 velika jaja
  • 25 cl vrhnja za   šlag
  • 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • Sol i svježe mljeveni papar

Upute

ZA TIJESTO:

  1. Nakon što smo izradili tijesto i  odmorili u frizeru  30 minuta, razvaljamo disk  veličine  22-24  cm

ZA PUNJENJE:

  1. Od listova poriluka odrežemo stariji dio lišća, korijen, prerežemo na pola po dužini
  2. Oprati od zemlje i  Izrezati na kolute.
  3. . Kuhajte u velikoj količini kipuće vode sa solju, dok poriluk nije mekan. Ocijedite i osušite na papirnatom ručniku
  4. Umutite jaja sa vrhnjem i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Kod soli ne treba puno  naročito ako je sir slaniji.
  5. Sir narezati na sitnije kockice ili ako je lakše izribati na ribežu. Na koru prvo stavljamo griz i sir…pa onda
  6. Na kraju prelijte smjesu od jaja i vrhnja, te  na kraju naribajte preostalu trećinu sira
  7. Pecite oko 30- 35 minuta i poslužite toplo, uz čašu bijelog vina.

BILJEŠKE.

Unaprijed priprema: kora će se zadržati nekoliko dana u hladnjaku i dobro smrznuto i do  3mj. smrznuti.

Gotovi quiche čuvat će se do tjedan dana. Prije posluživanja zagrijte u slaboj pećnici  na  120 C.

Količina  je dovoljna za  6 osoba.

Napomena   osim poriluka za nadjev  može se koristiti i  batat, mrkva.. slanina..

 

Slična događanja